Virati uitvaartverzorging

Natuurbegraafplaats

Een uitvaart op een natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats

Terugkijkend naar het verleden is natuur begraven de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. In de hedendaagse maatschappij zien we steeds meer deze vorm van begraven en het eren van onze geliefden terugkomen.

Wat is een natuurbegraafplaats?

In Nederland is het al een paar jaar mogelijk om u te laten begraven op een natuurbegraafplaats. Wat is een natuurbegraafplaats zult u zich afvragen. De naam zegt het eigenlijk al, de begraafplaats bevindt zich midden in het natuur in een omgeving met onder andere bossen en heide. Overledenen kunnen hier begraven worden in een natuurlijke omgeving.

Natuurbegraafplaats Zomerlanden en Hofwijk

Ook in Leiden en omgeving zijn er natuurbegraafplaatsen. Dit zijn onder andere Natuurbegraafplaats Zomerlanden aan de Oude Maas en Natuurbegraafplaats Hofwijk in Rotterdam.

Groene uitvaart

Op een natuurbegraafplaats wordt er begraven volgens een zogeheten “groene uitvaart”, dit houdt in dat tijdens de uitvaart de begraafplaats het milieu zo min mogelijk belast en past binnen het bestaande bosbeheer. Kleding van de overledene, de kist of wade zijn van natuurlijk materiaal gemaakt, alles om zo veel mogelijk het milieu te sparen en te eren.

U en/of uw nabestaanden kunnen voor deze natuurbegraafplaatsen zelf kiezen voor een locatie van de laatste
rustplek. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een open heideveld, bij een mooie oude eikenboom, aan de rand van het
water. Alles naar uw eigen wens en inzichten.
Ook de afscheidsbijeenkomst op de begraafplaats zijn met dezelfde visie om het milieu te sparen en te eren
opgesteld. Zo kan de bijeenkomst bijvoorbeeld worden gehouden in de open lucht, in een boskapel, met een
picknick in stilte of juist met muziek en catering. Alles naar de wens van de overledene en nabestaanden en met
respect voor de natuur.
Na het overlijden van een geliefde heeft de nabestaande een mooie bijzondere plek in een prachtige omgeving.
Hier kunnen zij de overledenen herdenken en ervaren ze de troostende en helende kracht van natuur. Hoe en
wanneer zij dit willen.

De graven worden niet gemarkeerd met grafmonumenten zoals u van de reguliere begraafplaatsen kent. Ook de monumenten zijn van ” groene ” materialen gemaakt zo kunt u bijvoorbeeld kiezen
voor een met de hand gegraveerde boomschijf of om een herinneringsboom te plaatsen op het graf.

Kosten natuurbegraafplaats

Wat ook een groot verschil is van natuur begraafplaatsen ten opzichte van reguliere begraafplaatsen is dat de graven op een natuurbegraafplaats eeuwigdurend zijn. Dit terwijl de kosten voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats vergelijkbaar zijn met de kosten van een graf op een reguliere begraafplaats voor 20 jaar. Het voornamelijk verschil is dat er niet net als bij een reguliere begraafplaats na 20 jaar verlengingskosten betaald dienen te worden.

Rouwauto’s zijn niet toegestaan op de natuurbegraafplaats. Op de meeste natuurbegraafplaatsen in Nederland is dan ook een loopkoets aanwezig om de overledene naar de laatste rustplaats te brengen.

Uiteraard zijn er rechten en plichten aan het begraven op natuurbegraafplaatsen. Leest u daarvoor de algemene voorwaarden van de desbetreffende natuurbegraafplaats.

Wilt u meer informatie of een voorgesprek hebben voor het laten begraven op een natuurbegraafplaats dan kunt U mij altijd vrijblijvend bellen of mailen.