“Hallo, met Esther, mag ik meneer Virati spreken? Ik heb uw telefoonnummer gekregen van een kennis. Hij heeft een door u verzorgde uitvaart meegemaakt en hij was zeer te spreken.”

“Daarnet is mijn goede vriendin Sandra overleden en ik zou graag willen dat u de uitvaart verzorgd.” Ik condoleer Esther met het verlies van haar vriendin en vraag waar Sandra op het moment is. “In het ziekenhuis,” zegt de verdrietige stem. “Maar naar huis is geen optie aan gezien ze haar huis al had opgezegd en ze tot de tijd dat ze zou overlijden bij mij woonde. Maar ik heb een heel klein huisje en eigenlijk vind ik het best eng als er een overleden Sandra in huis zou zijn.”
“Maar ik wil wel heel graag veel bij haar kunnen zijn.” Ik stel de 24-uurs kamer voor. Daar kan je in en uit wanneer je zelf wilt.
Hier kon Esther zich wel in vinden. Ik noteer nog even de nodige gegevens die ik nodig heb om Sandra op te laten halen. Met Esther spreek ik af om over een half uurtje bij haar thuis. Ook ik bel gelijk of de 24-uurs kamer nog beschikbaar is. Gelukkig staat hij nog vrij. Ik leg hem direct vast voor Sandra. Mijn vaste verzorgingsteam bel ik ook gelijk. En vertel dat ze Sandra naar de 24-uurs kamer mogen brengen. Ik kom dan later met haar kleding.

Mooi alternatief voor thuis opbaren

Bij Esther aangekomen in Leiden zie ik dat het huisje inderdaad wel heel klein is. Dus de 24-uurs kamer is nu een uitkomst.
Ik vraag voorzichtig waar de ouders zijn van Sandra. “Haar moeder is al een paar jaar overleden en met haar vader heeft ze geen contact meer en dat wil ze nu ook niet. Broers en zussen heeft ze niet.”, zei een verdrietige Esther. “Ze had aan mij gevraagd om alles te regelen. Dat doe ik met liefde voor haar.”

Thanatopraxie: tijdelijke balseming

“Andrea, ze heeft het ooit eens over balsemen gehad, dat kan toch niet?” Ik vertel Esther dat er een vorm van tijdelijke balseming is. Thanatopraxie om precies te zijn. Hierbij wordt het bloed vervangen voor een combinatie van verschillende vloeistoffen die er voor zorgen dat het lichaam niet in staat van ontbinding kan gaan. Dit is tijdelijk en heft zich na 7 á 10 dagen op.
Als deze techniek wordt toegepast hoeft het lichaam niet op een koeling. Volgens de experts ziet het lichaam er beter uit dan een lichaam wat niet behandeld wordt. Er zijn dan geen verkleuring te zien. Laat ik voorop stellen dat niet ieder lichaam snel verkleurd. Maar het kan gebeuren.
“Ze zal dan ook niet zo heel erg koud aan voelen als ze niet op een koeling hoeft.”, zegt Esther. “Dat klopt.”, zeg ik. Esther weet zeker dat Sandra dit gewild had en vraagt of het mogelijk is. Voor ik ga bellen vertel ik Esther wel dat er een prijskaartje aanhangt, maar geld is geen probleem, zegt zij mij. “We gaan de experts er bij halen.”, zeg ik haar. Wederom bel ik mijn verzorgingsteam en zeg dat een thanatopraxie mag worden verzorgd voor Sandra. Dit komt in orde, ze hadden Sandra al gehaald en waren onderweg naar de verzorgingsruimte.
Rond 17.00 uur kon ik de kleding brengen en dan zou Sandra om 19.00 uurin haar kamer zijn. Verzorgd en al. Ik vroeg of Esther wilde helpen met verzorgen maar dat wilde ze echt niet.
We spreken de hele uitvaart door en zoeken de kaart voor Sandra uit. Ik pak de tas met de kleding en persoonlijke spulletjes aan. “Sandra heeft het zelf uitgezocht en klaar gezet.”, zegt de gebroken stem. We spreken af dat we elkaar zien om 19.00 uur bij de 24-uurs kamer.

Het is net als alsof je zo weer wakker kan worden. Zo mooi…

Nadat ik de tas heb afgeven ga ik snel wat eten en zorg dat ik op de afgesproken tijd bij de 24-uurs kamer ben. Mijn vaste verzorgingsteam is er nog en ik complimenteer hen. Wat een mooie vrouw ligt daar, rustig en sereen.
Ik vang Esther op die samen met een jonge man aan komt lopen. Gelukkig is ze niet alleen denk ik. Voor we naar Sandra gaan leg ik Esther uit hoe het werkt in een 24-uurs kamer en geef haar de sleutel. We stappen naar binnen en ik zie een traan lopen over de wang van Esther. Ik hoor haar zeggen: “Lieve Sandra, het is net als alsof je zo weer wakker kan worden. Zo mooi…” Ik doe zachtjes de deur achter mij dicht.

*De namen zijn gefingeerd.*

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties